2013. július 13., szombat

Táppénz számítás

Ahogy ígértem, akkor most jöjjön a táppénz számítási szabály 1x1-e. Bocsánat a csúszásért, de a törvényértelmezés előbbre jutott...

Már most jelezném, hogy a táppénz számítási szabályok megváltoznak július 15-tel, DE 2014.05.11-ig még mindkét módszerrel ki kell számolni az ellátásokat és a kedvezőbbet kell meghatározni és egy jó része a törvénynek majd csak 2015.01.01-gyel lesz hatályos.
Később ezzel a számítással is foglalkozom, ahhoz viszont szükség van a beígért kormányrendeletre.

De most az alapok.

A táppénz alapja!

A táppénz alapjának megállapításához meg kell néznünk az úgynevezett IRÁNYADÓ IDŐSZAKot. Ez az az időszak, amikor megnézik a dolgokat...

Az irányadó időszak mindig: AZ ELLÁTÁST MEGELŐZŐ ÉV ELSŐ NAPJA ÉS AZ ELLÁTÁST MEGELŐZŐ NAP közötti időszak. Azaz az előző év január 1-től néznek mindent az igénylést megelőző napig (még akkor is, ha az hétvége).
Tehát ha valaki idén kér táppénzt akkor a 2012.01.01-2013.x.x közötti időszakot nézik...

És hogy mit néznek?
- először azt, hogy az előző évben volt e 180 napi jövedelem. Amennyiben volt akkor az ellátás alapja a megszerzett jövedelem egy napi átlaga lesz. ebbe az alapba MINDEN OLYAN KIFIZETÉS BELEKERÜL, AMIBŐL PÉNZBELI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉKOT VONTAK (azaz a munkabér, megbízási díj, prémium, jutalom...stb).
- ha nincs 180 napi jövedelem az előző évben, akkor az ellátás igénylését megelőző 180 napot nézik, hogy ott van e. Ennek meglétekor arra a 180 napra tekintettel állapítják meg az alapot. 
- ha nincs, akkor az alap a minimálbér lesz vagy a szerződés szerinti bér (illetve a ténylegesen szerzett bér), amennyiben ez alacsonyabb, mint a minimálbér.

DE
van egy kedvezményszabály, ami a táppénzre és a gyermekgondozási díjra (GYED) érvényes (a THGYS-ra nem!)
Ha azért nem volt valakinek legalább 180 napi jövedelme az irányadó időszakban, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben és/vagy gyermekgondozási díjban részesült, akkor az előző alapot kell figyelembe venni, amennyiben ez kedvezőbb, mint az egyébként számított alap.


Kiszámolják az alapot és megnézik, hogy van e összefüggő/folyamatos 2 évnyi biztosítási jogviszony (munka, megbízás, munkanélküli...stb). A "folyamatos" azt jelenti, hogy nem lehet két munka között több, mint 30 nap, mert akkor megszakad.
HA van 2 év, akkor a táppénz az alap 60%-a lesz.
Ha nincs 2 év, akkor a táppénz az alap 50%-a lesz, valamint akkor is 50%, ha kórházi ellátást vett igénybe az igénylő (Azaz kórházban feküdt a táppénz ideje alatt - betegszabadságnál mindegy).


1 megjegyzés: