2013. július 11., csütörtök

Betegszabadság és táppénz

Betegszabadságra és táppénzre minden olyan ember jogosult, amiknek munkaviszonya van...

Az OEP itt ír róla

A betegszabadság

A betegszabadság mindenkit megillet, aki munkaviszonyban áll. Ez 15 munkanapnak megfelelő idő minden évben. A háziorvos vagy a kórház adja ki erről az igazolást a "keresőképtelenség igazolása" nyomtatványon (ez a háziorvosnál egy lila lap - nagyalakú vagy "kutyanyelv"). A kórház egy félbevágott fehér lapra nyomtatja.

A betegszabadság bármikor elhasználható. Ha valaki év közben kilép, akkor is elhasználhatja, viszont a következő munkahelyen már nem éled újra.
 Azaz ha valaki januárban majdnem egész hónapban beteg és februárban kilép, majd új helyen kezd, nem igényelhet újra betegszabadságot, hanem táppénz fog számára járni

A betegszabadság mértéke: az egy napra eső távolléti díj 70%-a.
Ez azt jelenti, hogy a szabadságra eső bérnek a 70%-át adják bruttóban, de ebből még ugyanúgy levonják az adót és a járulékokat (igen, mindet!).

A táppénz

A táppénz is betegségre jár. A dokik kódokat írnak rá, így "döntik el" mire is jár voltaképp az a táppénz
Táppénz jellege
Kód
üzemi baleset
1
foglalkozási megbetegedés
2
közúti baleset
3
egyéb baleset
4
beteg gyermek ápolása
5
terhesség-szülés miatti keresőképtelenség
6
közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltás, hatósági elkülönítés
7
egyéb keresőképtelenség
8
veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség
9

Üzemi baleset:
Az üzemi baleset olyan baleset, ami vagy a munkahelyen történt. Azaz ha valaki mondjuk elcsúszik a lépcsőn a munkahelyén, akkor 1-es kódot kap a dokitól. Emellett üzemi balesetnek minősül az is, ha a baleset akkor történik, mikor vagy a munkahelyre megy valaki, vagy a leggyorsabb/állandó úton haza.
Az üzemi baleset összege a balesetet megelőző hónap egy napi átlagkeresetének 100%-a.
Az üzemi baleset után felmerülő összes egészségügyi költség megtéríttethető az OEP-pel, csak a számlákat és a kérelmet be kell adni.

A foglalkozási megbetegedés:
A foglalkozási megbetegedés olyan tartós betegség, ami bizonyíthatóan a munkakörülmények miatt jött létre.
Hogy ide milyen megbetegedések tartoznak, az ebben a rendeletben található meg.
A foglalkoztatási megbetegedés összege azonos az üzemi balesetével

Közúti baleset:
Minden olyan baleset ide tartozik, ami a nyílt utcán történik, kivéve ha üzemi balesetnek minősül, kivéve amit üzemi balesetnek minősítenek.
A közúti baleset összege a balesetet megelőző hónap egy napi átlagkeresetének 90%-a.

Egyéb baleset:
Minden olyan baleset, ami az előzőekhez nem sorolható.

Ezekről bővebben is olvasható anyag van az OEP honlapján.

Beteg gyermek ápolása (GYÁP):
A beteg gyermek ápolására táppénz vehető igénybe, amit a gyermek háziorvosa ad ki. Hossza törvényileg szabályozott. Mértéke a táppénzzel megegyező
"Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyévesnél idősebb gyermek betegsége esetén járó gyermekápolásitáppénzes napok nem a naptári évre vonatkozóan járnak, hanem a
gyermek életkorához igazodóan, agyermek születésnapjától a következő születésnapig terjedő
időtartamra.
Egy évesnél fiatalabb gyermek után járó gyermekápolási táppénz
A táppénz az egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, ápolásacímén a gyermek egyéves koráig
időbeli korlátozás nélkül jár. 
Az 1-3 éves gyermek után járó gyermekápolási táppénz
Az 1 évesnél idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 84 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható.
A 3-6 éves gyermek után járó gyermekápolási táppénz
A 3 évesnél idősebb, de 6 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként
42, egyedülállónak 84 naptári nap gyermekápolásitáppénz folyósítható.
A 6-12 éves gyermek után járó gyermekápolási táppénz
A 6 évesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 14, egyedülállónak 28 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható."


Terhesség és szülés miatti keresőképtelenség:
Ezt a kódot az orvos (háziorvos) akkor használja, mikor valaki a szülés előtt szeretné igénybe venni a terhességi-gyermekágyi segélyt (TGYÁS). Ez ugyanúgy egy nagyalakú beteglap, amire rá van írva a szülés várható időpontja és a 6-os kódú keresőképtelenség kezdete. Ez a papír leghamarabb a várható szülési időpontot megelőző 28. napon kérhető. Valamint a szülésig bezárólag bármikor.
Összege a terhességi-gyermekágyi segéllyel megegyező.

Közegészségügyi okból foglalkoztatástól eltiltás, hatósági elkülönítés:
Ez a kód akkor használatos, ha mondjuk valaki egy tanyán dolgozik és az állatoknak valamilyen emberre is átterjedő betegségük van, valamint az illető is megbetegedett. Mértéke a táppénzzel megegyező.

Egyéb keresőképtelenség:
Ez egy nagyon általános kód. Az orvosok 90%-ban ezt írják a beteglapra. Akkor is ha egy nátha, akkor is ha mondjuk valaki idegösszeroppanást kap...stb.

Veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség:
A törvényhozók úgy gondolták, kedveznek a kismamáknak és létrehozták nem is olyan régen ezt a kódot. Ezzel a kóddal ellátott beteglap csak úgy adható ki, ha a veszélyeztetettséget a nőgyógyász rendszeresen indokolja és csak addig, amíg nőgyógyászati ajánlás van róla. Azaz minden hónapban meg kell látogatni a nőgyógyászt az ajánlásért, addig a háziorvos nem ad ki ilyen kódú táppénzes papírt.
Talán előnye, hogy már az első ilyen napon táppénzt számfejtenek. Ez azért jó, mert a későbbi ellátások számításakor az összegét nem veszik figyelembe, hiszen nem számít egészségbiztosítási járulék köteles jövedelemnek.


A táppénz számítása a következő posztban lesz olvasható!

6 megjegyzés:

  1. Kedves Beáta!
    Az lenne a kérdésem, hogy a szülés előtti 28.naptól már tényleg csak 9-es kóddal vehet betegállományba a körzeti orvosom? És így nem kapom meg a 100%-os pénzt a cégemtől, pedig idén még egy napot sem voltam betegszabin.
    Válaszát előre is köszönöm szépen!
    AA

    VálaszTörlés
  2. Kedves AA!
    A kiírt időpont előtti 28. naptól terhességi-gyermekágyi segélyre jogosult, ha úgy dönt. Ennek a kódja nem 9-es, hanem 6-os és a szülést megelőző év átlagkeresetének 70%-a (a hivatásos állomány tagjai számára ez 100%).
    A betegszabadság nem ide tartozik, bár az törvényileg 70% (amitől a munkáltató persze pozitív irányban eltérhet), így nem teljesen értem a kérdést. Kérem írjon levelet a tanacskene@gmail.com -ra ha bővebb információt szeretne
    Köszönöm
    Bodrogi Beáta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Beáta! Köszönöm szépen gyors válaszát. Igazából nekem az a problémám, h nov.18-ra várom a babámat és okt.18-tól vagyok betegszabadságon. Mivel a körzeti orvosom 9-es kóddal vett táppénzre, ezért nem kapom meg a cégemtől az első 15 napra járó 100%-os betegállományi pénzemet, hanem csak az OEP-től a csökkentett pénzt. A bérszámfejtőnk azt mondta, h 8-as kódra kapnám meg a 100%-os pénzt (15napig). Igazából az lenne a kérdésem, h ilyen közel a szüléshez kaphatok még 8-as kóddal betegpapírt a körzeti orvostól vagy már csak 9-est adhat? Mert természetesen nem szeretnék elesni a 15 nap 100%-os pénztől. Köszönöm szépen! AA

      Törlés
    2. Kedves AA!
      Elnézést a késői válaszért.
      Mivel a terhessége miatt nem dolgozik, így az orvos valós indokként a 9-es kódot adta meg. A betegszabadság a törvény szerint 70% vagy több.

      Ahogy már írtam, az orvostól kellene megkérdezni, miért 9-es kódot adott és nem 8-ast. Elintézni bármit lehet... ha már kapott pénzt az oeptől, akkor azt vissza kell majd fizetni.
      Üdvözlette
      Beáta

      Törlés
  3. KEDVES BEÁTA!
    12 HETES TERHES VAGYOK ÉS IDÁIG 8-AS KÓDDAL VOLTAM TÁPPÉNZEN! A HÁZI ORVOSOM KÖZÖLTE HOGY NEM TUD TOVÁBB EZZEL A KÓDDAL TOVÁBB TÁPPÉNZEN TARTANI MERT A TÁPPÉNZELLENŐR NEM ENGEDÉLYEZI CSAK AKKOR HA VISZEK SZAKVÉLEMÉNYT VESZÉLYEZTETETT TERHESSÉGRŐL.ÍGY MOST 3 HETI TÁPPÉNZEM FÜGGŐBEN VAN.ÉRDEKLŐDNÉK MI ILYENKOR A TEENDŐ ILLETVE VALÓBAN LÉTEZIK-E ILYEN HOGY NEM LEHETEK TÁPPÉNZEN?
    VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
    BABI

    VálaszTörlés
  4. Kedves Babi!
    Mivel nem az emailcímre írt, így nem tudok egyénileg írni.
    Igen, létezik. Ha aterhesség miatt van táppénzen, akkor szakorvosi ajánlás kell a hosszú táppénzre való jogosultságra. Ha a nőgyógyásza is egyetért a táppénzre vételével, akkor kérjen tőle ajánlást, vigye be a háziorvoshoz és akár visszamenőlegesen is módosítsák át a 8-as kódot 9esre.

    VálaszTörlés