2015. június 28., vasárnap

Újabb változás 2015.07.01-től - 2015. évi LXXVII. törvény

Nem telhet el a nyári uborkaszezon egy jó kis törvényváltozás nélkül...

Nézzük is, ma mit találunk..

A 2015. évi Magyar Közlönyök 84. számában a 8053. oldaltól olvasható az újabb törvény, mely jó lesz számunkra... (megjelenés napja 06.18.)

Az első 10§ egy átlag ember számára nagyon nem lényeges, de azért egyszeri átolvasásra ajánlom. Ami az egyszeri olvasót (és engem is) érdekel, az a 11. §-tól kezdődik és a 26. §-ig tart, azaz

3. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény módosítása

Nézzük hát...

11. § - 18. § fogalompontosítás, vagy átírása a jogosultságnak/nem jogosultságnak

19. § Az Ebtv. 42. §-a a következő (4a) és (4b) bekezdéssel egészül ki:
 „(4a) Ha a  gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a (2)–(4) bekezdés alapján számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.
Tehát ha úgy gyermek születik ellátás alatt vagy az azt követő egy éven belül és az újonnan megállapított CSED alapja alacsonyabb, mint az előző gyerek után kapott CSED alapja, akkor a régi alap lesz az új alap. 
(4b) A (4a) bekezdés csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.”
Szigorítás is van. Mert az új gyerek után csak akkor lehet a régi CSED alapot megállapítani újra, ha a régit csak egy jogviszony alatt (munkaadónál, hogy egyszerűbbek legyünk) szerzett jövedelemből lett megállapítva és az most is fennáll.

20. §  Az Ebtv. 42/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„42/D. § (1) A gyermekgondozási díj összege
a) a (2) és (3) bekezdés szerinti esetben a naptári napi alap 70%-a,
b) a (4) bekezdés szerinti esetben a naptári napi jövedelem 70%-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a.
(2) A gyermekgondozási díj naptári napi alapját a 48. § (1)–(3) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani azzal, hogy ha az ellátásra jogosult megfelel a 42/E. § (1) bekezdés b) pontja szerinti feltételeknek, az ellátás összege nem lehet kevesebb a 42/E. § (5) bekezdésében meghatározott összegnél.
(3) Ha a naptári napi alap nem állapítható meg a (2) bekezdésben foglaltak szerint, akkor a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része azzal, hogy ha a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a gyermekgondozási díj összegének megállapításánál a  biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni.
(4) A (2) bekezdés alapján maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.
(5) Ha a  gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a  (2) és (3) bekezdés alapján számított gyermekgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani.
(6) Az (5) bekezdés csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított csecsemőgondozási díj alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.
(7) A gyermekgondozási díj megállapításakor határozatban kell rendelkezni az ellátás folyósításának időtartamáról és naptári napi összegéről.
(8) Ugyanazon személy részére ugyanazon gyermeke jogán benyújtott gyermekgondozási díj iránti kérelmet ismételten elbírálni nem lehet, a  gyermekgondozási díjat a  (7)  bekezdés szerinti határozatban megállapított összegben kell tovább folyósítani.
(9) Ha a  biztosított egyidejűleg fennálló több jogviszony alapján jogosult gyermekgondozási díjra, a jogviszonyonként megállapított díjak összegét egybe kell számítani. Az ellátás összege egybeszámítás esetén sem haladhatja meg az (1) bekezdésben megállapított legmagasabb összeget. Amennyiben az ellátás egybeszámított összege meghaladná az (1) bekezdésben megállapított legmagasabb összeget, a gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.
(10) Ha a biztosított több gyermek után jogosult egyidejűleg gyermekgondozási díjra, úgy az (1) bekezdés szerinti maximális összeget gyermekenként kell megállapítani.”
A CSED változás a GYEDre is érvényes lesz :) és ugyanazokkal a kitételekkel... Valamint ugye a max ellátást gyerekenként kell megállapítani.

21. § - 23. § változások, de most annyira nem fontos

24. § Az Ebtv. a következő 82/I. §-sal egészül ki:
„82/I.  § (1) A  42/B.  § (1) és (2)  bekezdésének az  egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi LXXVII. törvény általi módosítását a  2015. december 31-ét követően gyermekgondozási díjra jogosulttá váló biztosítottak gyermekgondozási díjának megállapítása során kell alkalmazni.
(2) A 42/C. § (1) bekezdés f) pontjának az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi LXXVII. törvény általi módosítását azon gyermekekre tekintettel kell alkalmazni, akik 2015. december 31-ét követően töltik be az első életévüket.”
Azaz nézd meg a 26.§-t. Amely szerint hatályát veszti ez a két paragrafus. Az első az, mely meghatározta a gyed hosszát, a második pedig a gyed igénylő váltáskor az egy éves szülinap utáni igénylés miatti 60 napos "büntetés". 

25. § - kiegészülés

26. §
(1) Az Ebtv. a) 48. § (8) bekezdésében a „foglalkoztatónál” szövegrész helyébe a „jogviszonyban” szöveg, b) 65. § (3a) bekezdésében a „hozott érdemi döntés” szövegrész helyébe a „hozott döntés” szöveg lép.
(2) Hatályát veszti az Ebtv.
a) 42/B. § (1) bekezdésében az „a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb” szöveg,
b) 42/B. § (2) bekezdése, c) 42/C. § (1) bekezdés f) pontja

RÖVIDEN ÉS TÖMÖREN :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése